İçeriğe geç

Insanüstü Kelimesi Nasıl Yazılır Tdk

Ayaküstü bir nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

TDK alt üst nasıl yazılır?

9. “Alt” ve “üst” sözcüklerinden oluşan ve belirli bir yeri belirten bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: deri altı, su altı, yeraltı, yüzey altı (yüzey); adrenal, supravertebral (en yüksek nokta) vb.

Fevkalbeşer nasıl yazılır?

“Fevkalbeşer” kelimesinin anlamı “insanüstü, olağanüstü, istisnai” demektir. Bu kelime, bir kişinin normal sınırların ötesinde olağanüstü niteliklere sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. Örnek cümleler: Olağanüstü zekasıyla sorunları çözebilir.

Suçüstü kelimesi nasıl yazılır?

“Red-handed” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “red-handed” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “red-handed”dir.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Akşam üstü nasıl yazılır?

Çünkü iki farklı kelimeden oluşan bir kelimedir: akşam ve daha yüksek. Ancak Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “akşam” ile birleşimidir.

Bayram üstü nasıl yazılır?

Dergâh Neşriyat rehberinde ayrı ayrı geçen “ziyafet bitti” ve “ikindi” kelimeleri dışında, 1996 yılında “genişletilmiş gözden geçirilmiş yeni baskı” olarak yayımlanan TDK rehberinde “ziyafet bitti” ve “ikindi” kelimeleri yan yana yazılmıştır.

Olağan dışı nasıl yazılır?

Sıra dışı, ayrı yazılmış bir kelimedir. TDK’ya göre sıra dışı kelimesini sıra dışıymış gibi yazmak yanlıştır ve bu bir yazım hatası olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi sıra dışı haliyle yazmanız gerekir.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

Bu durumda bu kelimeyi “çılgın” olarak yazmak yanlıştır. Fındık kelimesinin doğru yazımı “kurutulmuş fındık” olmalıdır.

Fırdöndü nasıl yazılır TDK?

7. İkinci kelime olan -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman ekleriyle oluşturulmuş bileşik kelimelerin yanına yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, firdöndü, gecekondu…

Pazar yeri nasıl yazılır?

PAZAR YERİ KELİMESİNİN ANLAMI Pazar yerleri, her türlü ürünün halk arasında el değiştirmesi, ticareti ve diğer ticari faaliyetlere yanıt veren ortamlardır.

TDK fasülye nasıl yazılır?

Bean kelimesi dilimizde en sık yanlış yazılan kelimelerden biridir. Ülkemizde bu kelime genellikle “bean” olarak telaffuz edildiğinden, bu yazım yazım hatalarına yol açmaktadır. Güncel TDK yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazımı “bean”dir.

Bilinçaltı nasıl yazılır?

TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Yüz yüze nasıl yazılır?

Bu kelime grubunu “yüz yüze” veya “yüz yüze” olarak yazmak yanlıştır. Dil bilgisi kurallarına göre, yüz yüze kelimesinin doğru yazımı ayrı olmalı ve yan yana olmamalıdır. Yanlış kullanım: Yüz yüze. Doğru kullanım: Yüz yüze.

Ara sıra nasıl yazılır TDK?

“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.

Ön ayak bitişik mi ayrı mı?

Önayak kelimesi birleşik bir isim olduğundan ayrı ayrı değil yan yana yazılmalıdır.

Baştan başa nasıl yazılır TDK?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan indirgemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Yanı başında nasıl yazılır TDK 2024?

Hemen yanında anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “next to” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı hemen yanında olmalıdır.

Ayak üstü sohbet nasıl yazılır?

Genellikle “catastrophic” kelimesi yanına yazılır. Türk dil topluluğunda “under”, “above” veya “above” gibi kelimelerle biten kelimeler genellikle bitişik kabul edilir. Böylece taşıdığı anlamı daha etkili kullanma fırsatı sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Yapan Escort